krem: 80 dag brzoskwiń
tabliczka czekolady
kostka masła
5 łyżek cukru pudru
50 ml likieru brzoskwiniowego
50 ml rumu
sok z 1/2 cytryny
torebka galaretki brzoskwiniowej (bez żelatyny)
Przygotowanie:
Ciasto: żółtka ucierać z cukrem na parze tak długo, aż masa zgęstnieje. Masło rozpuścić na małym ogniu, ostudzić i wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać na żółtka, wymieszać. Białka ubić, pianę delikatnie wymieszać z masą. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Krem: czekoladę stopić. Masło utrzeć z cukrem i czekoladą, wlać likier, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu.
Brzoskwinie sparzyć, obrać ze skóry, usunąć pestki, miąższ pokroić na cząstki. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 warstwy. Rum wymieszać z sokiem z cytryny i nasączyć ciasto.
Krążki przełożyć kremem (3 łyżki odłożyć) i kawałkami brzoskwiń. Na wierzchu ułożyć brzoskwinie, zapiąć bok tortownicy, zalać tężejącą galaretką. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Zdjąć obręcz tortownicy, boki tortu posmarować pozostałym kremem.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2006-02-19 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.