400 ml bułki tartej
100 ml śmietany 18%
olej do smażenia
Przygotowanie:
Do poszatkowanej i uduszonej do miękkości kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, surowe jajka i przyprawy. Całość miksujemy blenderem lub innym sprytnym urządzeniem. Musi powstać jednolita dająca się kształtować masa.
Dodajemy bułkę tartą i śmietanę. Konsystencja powinna być bardziej zwarta niż na placki ziemniaczane. Moczymy ręce w zimnej wodzie i formujemy nieduże placki o grubości około 2 cm, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto.
Wskazówki i uwagi:
Podajemy z surówkami. Smacznego.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-07-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.