puszka.pl - pysznie!

Placuszki jajeczne z młodej duszonej kapusty


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: ok. 8 placuszków

1/4 główki młodej kapusty
3 cebule
2 ząbki czosnku
3 jajka
sól
pieprz
2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka bazylii

400 ml bułki tartej
100 ml śmietany 18%
olej do smażenia

Przygotowanie:

Do poszatkowanej i uduszonej do miękkości kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, roztarty z solą czosnek, surowe jajka i przyprawy. Całość miksujemy blenderem lub innym sprytnym urządzeniem. Musi powstać jednolita dająca się kształtować masa.

Dodajemy bułkę tartą i śmietanę. Konsystencja powinna być bardziej zwarta niż na placki ziemniaczane. Moczymy ręce w zimnej wodzie i formujemy nieduże placki o grubości około 2 cm, które smażymy na mocno rozgrzanym oleju na złoto.

Wskazówki i uwagi:

Podajemy z surówkami. Smacznego.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-07-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: