Rozgrzać olej w dużym garnku, udusić cebulę do zeszklenia, dodać seler, zieloną paprykę i czosnek. Dusić wszystko przez ok. 5 minut. Dodać pomidory (z sokiem, pomidory rozdrobnić na cząstki) i fasolę, potem chilli, kminek, pietruszkę, oregano, piwo, orzeszki i rodzynki. Dusić dowolnie długo. Przed podaniem można ozdobić świeżą pietruszką albo startym serem cheddar.
Wskazówki i uwagi:
Oryginalna potrawa jest bardzo ostra (dla mnie za bardzo), dodaje więc tylko niecałe 3 łyżki chili. Najlepsza jest gotowa mieszana chili con carne, nie jest tak ostra jak samo chili. Jeżeli jednak przesadzicie w drugą stronę i dodacie za mało tej przyprawy, potrawa będzie mdła.
Aromat wegetariańskiego chili w dużej mierze zależy od piwa. Najfajniejsze są jasne piwa, ciemnych nie polecam.