puszka.pl - pysznie!

Bazowy sos pomidorowy - do makaronu i innych


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

600 g świeżych pomidorów
ew. 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
kilka listków bazylii
3-4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
sól

Przygotowanie:

Przygotować przecier na jeden z poniższych sposobów:

a) Umyć dobrze pomidory, osuszyć, następnie pokroić w kawałki, przetrzeć przez sito pozostawiając w nim tylko skórki i pestki. Wylać przetarte pomidory na drobne sitko i pozostawić na kilka minut żeby odciekły.

b) Pomidory umyć, sparzyć i wrzucić na chwilę do zimnej (lub zostawić do przestygnięcia). Wybrać z wody, ściągnąć skórkę i pokroić w drobną kostkę.

Tak przygotowane przetarte pomidory używa się do różnych sosów. Wlewamy je więc na patelnię, w której mamy pewność, że nic się nie przypali. Dodajemy grubo pokrojoną cebulę (opcjonalnie), ząbek czosnku oraz liście bazylii, gotujemy na dużym płomieniu bez przykrycia przez około 10 minut często mieszając, najlepiej drewnianą łyżką.

Teraz należy sos posolić i gotować jeszcze przez 5 minut na dużym ogniu cały czas mieszając. W chwili, kiedy są już prawie gotowe, wyjąć czosnek. Jeśli trzeba, dosolić i doprawić oliwą z oliwek, wymieszać.

Wskazówki i uwagi:

Pomidory muszą być dojrzałe i twarde. Najlepsze są malinowe.

Żeby czosnek pozostawił tylko część aromatu można "wrzucić" go do sosu w łupince.
Nadesłał(a) pat, dnia: Aug 20, 2000
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: