Cukinia duszona z papryką i wędzonym tofu
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
kostka wędzonego tofu
2 średnie papryki, czerwona i żółta
1 średnia cukinia
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki ziół - tymianku, oregano, bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
Oczyścić i umyć warzywa: papryki, cukinię, cebulę i pomidory. Papryki pokroić w kilkucentymetrowe paseczki, cukinię w kostkę, cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.
Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, a następnie dodać papryki i cukinię, smażyć około 3 minuty. Dodać pół szklanki wody i pomidory, przykryć pokrywką lub przełożyć do rondelka z pokrywką i dusić jeszcze przez około 15 minut.
Pod koniec duszenia, na 2 minuty przed końcem, dodać pokrojony w kostkę ser tofu i przyprawy. Gorące danie wyłożyć na półmisek.
Twoje zapiski: