puszka.pl - pysznie!

Cukinia duszona z papryką i wędzonym tofu


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

kostka wędzonego tofu
2 średnie papryki, czerwona i żółta
1 średnia cukinia
1 cebula
2 pomidory
3 łyżki oliwy do smażenia
2 łyżki ziół - tymianku, oregano, bazylii
sól
pieprz

Przygotowanie:

Oczyścić i umyć warzywa: papryki, cukinię, cebulę i pomidory. Papryki pokroić w kilkucentymetrowe paseczki, cukinię w kostkę, cebulę posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki.

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, a następnie dodać papryki i cukinię, smażyć około 3 minuty. Dodać pół szklanki wody i pomidory, przykryć pokrywką lub przełożyć do rondelka z pokrywką i dusić jeszcze przez około 15 minut.

Pod koniec duszenia, na 2 minuty przed końcem, dodać pokrojony w kostkę ser tofu i przyprawy. Gorące danie wyłożyć na półmisek.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-06-26 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: znaleziony

Twoje zapiski: