Zapiekanka farmerska - ziemniaki, bakłażan & pieczarki
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 mały bakłażan
300 g pieczarek
2 duże cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
sól
pieprz
przyprawa do ziemniaków
2 szklanki startego żółtego sera gouda
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 20-25 min. Bakłażana umyć i pokroić w półtalarki. Pieczarki obrać ze skórki i je pokroić. Posiekać cebule i czosnek, zeszklić je na oliwie. Dodać pieczarki i dusić razem ok. 20 min. (póki pieczarki nie puszczą soku). Oddzielnie krótko podsmażyć na oliwie bakłażana.
Ugotowane ziemniaki pokroić w grube talarki. Obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i pieprzem. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć szczelnie jedną warstwą ziemniaków. Następnie położyć bakłażana i pieczarki z cebulą i czosnkiem. Posypać obficie startym żółtym serem. Następnie ułożyć kolejną warstwę.
Naczynie z warzywami włożyć do piekarnika na ok. 45 min. Zapiekać w temp. 180°C.
Twoje zapiski: