puszka.pl - pysznie!

Smażone ziemniaki w indyjskim stylu - z aromatycznymi przyprawami i skórką cytryny


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

1 kg ziemniaków
olej
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżki sezamu
1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżka posiekanej świeżej czerwonej papryczki chili
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
2 łyżki soku z cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i pokroić w spore kawałki.

Na dużej patelni rozgrzać olej na średnim ogniu. Smażyć na nim przez minutkę kminek, kolendrę i gorczycę. Smażyć cały czas mieszając. Dodać do mieszanki sezam i smażyć jeszcze 2-3 minuty na złoty kolor, także stale mieszając.

Dodać kurkumę, chili i ziemniaki. Smażyć kilka minut, aż ziemniaki się podgrzeją i delikatnie zrumienią. Dodać skórkę i sok z cytryny. Smażyć jeszcze chwilkę. Doprawić solą i pieprzem.

Wskazówki i uwagi:

Cytrynę przed otarciem skórki należy dokładnie sparzyć.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-07-02 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: znaleziony

Twoje zapiski: