Omlet grzybowy (pieczarkowy) z sosem warzywnym
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
omlet:
4 jaja
300 g pieczarek
łyżka oliwy do smażenia
łyżeczka masła (w wersji owo-wege można użyć samej oliwy)
50 ml białego wina
sól
pieprz
sos:
40 dag warzyw (marchew, por, seler, cukinia, dynia)
tymianek
łyżka oliwy do smażenia
łyżeczka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Najpierw sos. Warzywa obrać, umyć, pokroić w kostkę. Razem z tymiankiem podsmażyć na maśle i oliwie. Oprószyć solą i pieprzem, dusić ok. 10 min., ewentualnie podlać odrobiną wody.
Jaja zmiksować, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć, pokroić w plastry, podsmażyć na rozgrzanym maśle i łyżce oliwy. Skropić lekko winem i smażyć 10 minut. Następnie połączyć z ubitymi jajkami. Z masy grzybowo-jajecznej usmażyć na maśle omlet. Podawać z sosem.
Twoje zapiski: