1 kg fasolki szparagowej
4-5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
4 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
sól
Przygotowanie:
Przygotować fasolkę szparagową - umyć, poobcinać końcówki. Do płaskiego, szerokiego rondla wlać oliwę, wycisnąć przez praskę czosnek, lekko podsmażyć.
Wrzucić fasolkę szparagową, wlać niepełną szklankę wody. Dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 7-10 minut), sprawdzając, czy woda nie wyparowała. Posypać zieloną pietruszką i posolić, dusić ok. 3 minuty.
Dobrze ugotowana fasolka prawie nie zawiera wody, jest delikatnie oblepiona czosnkiem z pietruszką.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-07-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.