puszka.pl - pysznie!

Zupa-krem ze świeżych ogórków i ziemniaków

Można podawać z kleksem śmietany i gałązką mięty. Zupa wyróżnia się pięknym kolorem i ziołowym aromatem.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

3 średnie ogórki
3 średnie ziemniaki
1 l bulionu warzywnego
1 por
łyżka masła/ oleju
parę listków bazylii
parę listków mięty
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować w bulionie.

Ogórki obrać, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Por oczyścić, umyć, a białą część pokroić w talarki. Ogórki i pory podsmażyć na maśle lub oleju aż zmiękną, wrzucić do garnka z bulionem. Dodać zioła, szczyptę gałki muszkatołowej, posolić i popieprzyć. Wszystko zmiksować i zagotować.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-07-02 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: