Kokardki z sosem pomidorowym z pieczoną papryką
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
350 gr. makaronu
2 małe żółte papryki
400 gr. dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 nóżka selera naciowego
1 średnia marchewka
3 łyżki oleju z oliwek (do smażenia)
4 liście bazylii
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Sparzyć pomidory wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę marchewkę i seler drobno pokroić.
2. Na rozgrzanym wcześniej na patelni oleju położyć cebulę, marchewkę i seler wspólnie podsmażając.
3. Następnie dodać pomidory, sól i pieprz do smaku. Gotować 15 minut.
4. Umyć paprykę, wstawić do gorącego piekarnika, piec dotąd, aż skórka będzie łatwo odchodzić lub opalić nad palnikiem. Obrać skórkę, usunąć pestki i pokroić w kostkę.
5. Liście bazylii umyć i rozdrobnić. Paprykę i bazylię wrzucić do sosu i gotować wspólnie jeszcze przez 1 minutę.
6. Osobno do gotującej posolonej wody wrzucić makaron, ugotować "al dente", odcedzić i połączyć z sosem, wymieszać.
Podawać natychmiast po przygotowaniu.
Smacznego !
Twoje zapiski: