Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać z łupin i pokroić na kawałki. Ząbek czosnku obrać, posiekać, zmiksować z ziołami, ziemniakami i surowymi jajkami. Wsypać żółty ser i tartą bułkę. Wymieszać na jednolitą masę, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.
Z masy uformować owalny kształt, szczelnie owinąć folią aluminiową. Dokładnie zawinąć brzegi, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut na małym ogniu.
Liście sałaty sparzyć, osączyć. Upieczony klops wyjąć z formy, owinąć liśćmi sałaty, podawać np. z czarnymi oliwkami.
Nadesłał(a) autor anonimowy,
dnia: 2005-06-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.