puszka.pl - pysznie!

Klops ziemniaczany z ziołami i żółtym serem


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
ząbek czosnku
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki rozmarynu
2 jajka
6 łyżek startego ostrego żółtego sera
3-4 łyżki tartej bułki
starta gałka muszkatołowa
sól
pieprz
5-6 liści sałaty

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać z łupin i pokroić na kawałki. Ząbek czosnku obrać, posiekać, zmiksować z ziołami, ziemniakami i surowymi jajkami. Wsypać żółty ser i tartą bułkę. Wymieszać na jednolitą masę, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem.

Z masy uformować owalny kształt, szczelnie owinąć folią aluminiową. Dokładnie zawinąć brzegi, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 minut na małym ogniu.

Liście sałaty sparzyć, osączyć. Upieczony klops wyjąć z formy, owinąć liśćmi sałaty, podawać np. z czarnymi oliwkami.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2005-06-29 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: