puszka.pl - pysznie!

Krokiety ziemniaczano serowe z sosem

Świetny typowo hiszpański przepis z zastosowaniem mało popularnych w Polsce, a bardzo popularnych w Hiszpanii smażonych pomidorów na oliwie.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 4 osób

100 ml mleka
60 gr masła
150 gr sera brie
2 jajka
mąka
sól, papryka
bułka tarta
pietruszka (natka)
ziemniaki gotowane w koszulkach
oliwa z oliwek
puszka smażonych pomidorów z cebulą (Ybarra)

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i ugniatamy na puree. Dodajemy roztopione masło i mleko. Mieszamy wszystko dokładnie aż do otrzymania jednolitej masy. Doprawiamy solą i papryką.

Kroimy ser na kawałki (nie za duże) ponieważ potem musimy je wsadzić do krokietów.

Bierzemy pastę ziemniaczaną i formujemy z niej kulki umieszczając w środku kawałek sera. Zostawiamy krokiety w formie kulek bądź spłaszczamy. Następnie moczymy krokiety w mące, potem w jajku i na końcu w bułce tartej.

W miedzy czasie rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek. Kiedy się rozgrzeje i krokiety są przygotowane, wrzucamy je i smażymy aż do uzyskania bursztynowo-złotego koloru. Wyciągamy i osuszamy na papierze(najlepiej papierowy ręcznik) aby krokiety nie nabrały zbyt dużo tłuszczu.

Podczas smażenia krokietów do drugiego garnuszka wsadzamy pomidory smażone z cebulą i podgrzewamy. Następnie rozlewamy sos na talerze i układamy krokiety, dekorujemy pietruszką. Podajemy.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: Jun 27, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: