Spaghetti aglio olio peperoncino (z czosnkiem, olejem i ostrą papryczką)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
350-400 g spaghetti
2 ząbki czosnku
1 mała ostra papryczka (peperoncino) lub 1/2 łyżeczki mielonej papryczki
3 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek zielonej pietruszki
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności do gotującej się dużej ilości posolonej wody wrzucamy spaghetti i gotujemy "al dente".
Osobno na dużej patelni łączymy olej z posiekanymi drobno czosnkiem i pikantną papryczką. Podsmażamy w sposób uważny, aby nie dopuścić do spalenia się czosnku. Zestawiamy z ognia.
Spaghetti odcedzamy i przenosimy na patelnię celem dokładnego wymieszania z przygotowanymi wcześniej składnikami, dodając na końcu posiekaną nać zielonej pietruszki. Podawać natychmiast po ich przyrządzeniu. Smacznego!
Twoje zapiski: