puszka.pl - pysznie!

Aromatyczny bakłażan w warzywniku


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 4 osób

2 bakłażany
1 ząbek czosnku (ew. sól czosnkowa)

2 ogórki
4 pomidory
5-6 sporych rzodkiewek
1 cebula
1 puszka kukurydzy konserwowej
trochę świeżego koperku

sól
pieprz
papryka słodka
bazylia
1/2 łyżeczki musztardy francuskiej (lub innej z całymi ziarnkami gorczycy)
duża szczypta sezamu
olej - w ilościach do smażenia i do sałatki

Przygotowanie:

Bakłażany myjemy, kroimy w plastry, solimy oraz odstawiamy, aby puściły sok i goryczkę.

W czasie, gdy bakłażany czekają, zajmujemy się sałatką. Ogórki, pomidory, rzodkiewkę i cebulę kroimy jak kto lubi (np. w kosteczkę). Dodajemy odsączoną kukurydzę. Całość leciutko solimy i zostawiamy na chwilę. Gdy warzywa się "przegryzą", dodajemy koperek, przyprawy, musztardę (można rozbełtać odrobinką wody lub soku, jaki spłynął z warzyw), olej i ziarno sezamowe. Wstawiamy jeszcze na moment do lodówki.

Wracamy do bakłażanów. Sok ścieramy z plastrów ściereczką lub papierowym ręcznikiem. Tak przygotowane plastry smarujemy z obu stron przekrojonym ząbkiem czosnku i oprószamy pieprzem oraz papryką. Na patelni rozgrzewamy olej. Plastry bakłażana smażymy na rumiany kolor.

Usmażone plastry bakłażana podajemy na ciepło z przygotowaną wcześniej sałatką i pieczywem.

Wskazówki i uwagi:

Aby ułatwić spływanie goryczkowego soku z bakłażanów, można po pokrojeniu i posoleniu dodatkowo każdy plasterek delikatnie drasnąć nożem na krzyżyk.
Nadesłał(a) lasti, dnia: Jun 5, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: