puszka.pl - pysznie!

Enchiladas indiańska

Bogaty wachlarz przypraw daje niepowtarzalny smak sosu enchiladas.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

tortille (około 6 sztuk)
ew. żółty ser do posypania przed zapiekaniem

1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
1 zielona papryka
1/4 szklanki oleju
1 szklanka pomidorów (obranych ze skórki i pokrojonych)
1 szklanka wody
1/2 szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka chili
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka octu winnego
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżeczki brązowego cukru

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy je do miękkości na oleju. Dodajemy pomidory, 1 szklankę wody i przecier pomidorowy. Gotujemy 3 min. na małym ogniu i dodajemy resztę składników. Całość gotujemy jeszcze jakieś 15 min. na małym ogniu.

W ten oto sposób mamy gotowy farsz, który nakładamy na tortille (około 6 sztuk). Układamy w żaroodpornym naczyniu tak, by się nie rozwijały. Całość zalewamy sosem, w wersji nie dla wegan możemy posypać tartym serem.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy jakieś 20 min.
Nadesłał(a) gocha, dnia: 2005-05-31 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: mama :)

Twoje zapiski: