1 mango
0,5 średniej wielkości cebuli
oliwa z oliwek do smażenia
ryż biały - 1 woreczek czyli 100 g
sól
Przygotowanie:
Mango myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na drobne kawałki. Pół cebuli kroimy również na drobne (ale nie znów drobniutkie) kawałki, kładziemy na patelnię na podgrzaną oliwę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy mango i przegotowaną wodę [owoc ma być w niej zanurzony], a patelnię przykrywamy pokrywką. Dusimy przez ok. 45 minut co kilka minut mieszając i ew. dolewając wody.
W międzyczasie wstawiamy i gotujemy ryż.
Kiedy widzimy, że z mango zrobiła się już tzw. "ciapaja" [woda już odparowała, mamy gęsty sos], wrzucamy ryż i wszystko mieszamy. Et voila, gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Duszenie mango może być utrapieniem, dlatego do dania wybrać należy jak najbardziej dojrzały owoc.
Nadesłał(a) begonia,
dnia: 2005-05-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: od siostry