Rurki (penne) z sosem z borowików
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
400 g makaronu rurki (penne)
400 g borowików (mogą być suszone)
1 ząbek czosnku
kila gałązek zielonej pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
ew. 1 kieliszek koniaku
olej z oliwek do smażenia
sól
Przygotowanie:
Makaron ugotować "al dente" w dużej ilości posolonej wody. Grzyby umyć, wysuszyć i pokroić w plasterki. W przypadku suszonych namoczyć, przepłukać, i pokroić w drobne kawałki. Grzyby smażyć przez kilka minut na gorącej oliwie, a następnie odsączyć z nich oliwę.
Osobno podsmażyć w małej ilości oliwy rozgnieciony czosnek, posiekaną zieloną pietruszkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z małą ilością wody. Gdy sos zgęstnieje, dodać usmażone grzyby i posolić, dusić jeszcze kilka minut. Jeśli ktoś chce, może dodać koniak - wtedy należy gotować dotąd, aż alkohol wyparuje.
Odcedzony makaron połączyć z tym wyśmienitym sosem. Podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego!
Twoje zapiski: