Sernik z rodzynkami i bezą kokosową
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 10 osób
ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
jajko + 3 żółtka
250 g cukru
cukier waniliowy
100 g rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych
50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć filą i chłodzić 20 minut.
Twaróg zemleć. Jajko, 3 żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą masę. Rodzynki umyć i osączyć. Do ubitych jajek dodawać stopniowo, stale ucierając, twaróg, mąkę krupczatkę, stopione masło i rodzynki.
Dno tortownicy wyłożyć warstwą ciasta, na nim ułożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
Z 3 białek ubić pianę. Ubijać dalej dodając stopniowo cukier, wiórki kokosowe i orzechy. Krem wyłożyć na ciasto i zapiekać 10 min. w temp 180°C.
Twoje zapiski: