puszka.pl - pysznie!

Sernik z rodzynkami i bezą kokosową


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 10 osób

ciasto:
250 g mąki pszennej
150 g masła
100 g cukru
jajko
łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
jajko + 3 żółtka
250 g cukru
cukier waniliowy
100 g rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła

beza kokosowa:
3 białka
100 g cukru
100 g wiórków kokosowych
50 g orzechów włoskich

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć filą i chłodzić 20 minut.

Twaróg zemleć. Jajko, 3 żółtka, cukier i cukier waniliowy ubić na gęstą masę. Rodzynki umyć i osączyć. Do ubitych jajek dodawać stopniowo, stale ucierając, twaróg, mąkę krupczatkę, stopione masło i rodzynki.

Dno tortownicy wyłożyć warstwą ciasta, na nim ułożyć masę serową, wyrównać wierzch i piec 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

Z 3 białek ubić pianę. Ubijać dalej dodając stopniowo cukier, wiórki kokosowe i orzechy. Krem wyłożyć na ciasto i zapiekać 10 min. w temp 180°C.
Nadesłał(a) ~Iwonka :-))), dnia: May 3, 2005
Źródło/autor przepisu: Z "Pani Domu"

Twoje zapiski: