puszka.pl - pysznie!

Sos Ragu przerobiony na wege

Kuchnia włoska. Sos do makaronów, m.in. do spaghetti. Zwyczajowo nie jest wegetariański, ale czego się dla was nie robi :-)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

opakowanie granulatu sojowego (200 g)
sos sojowy
1 cebula
1 marchewka
6 łyżek oliwy lub 20 g masła + 3 łyżki oliwy
1/2 litra przecieru pomidorowego (kartonik)
1/2 kostki bulionu warzywnego
1 łyżeczka soli
+ do tego makaron

Przygotowanie:

Granulat sojowy namoczyć wg. wskazań na opakowaniu - najlepiej w sosie sojowym.

Pokroić w drobną kostkę cebulę oraz marchewkę. Wrzucić do rondla na rozgrzany tłuszcz, podsmażyć tak, żeby cebula chwyciła kolor, ale się nie spaliła. Następnie dodać granulat sojowy i smażyć około 15 minut często mieszając.

Dodać pomidory i bulion warzywny, posolić, wymieszać i gotować na małym ogniu około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając, żeby sos się nie przypalił (tu wskazane garnki z grubym lub podwójnym dnem rozprowadzającym równomiernie ciepło). Na koniec sos powinien posiadać gęstą konsystencję.

Wskazówki i uwagi:

W przypadku, kiedy brakuje nam oliwy, możemy także użyć np. olej słonecznikowy.
Dopuszcza się możliwość dodawania bulionu warzywnego i soli przed końcem gotowania sosu.

Przechowywanie: Niektórzy przygotowują od razu większą ilość sosu, gdy wystygnie rozlewają go, dzieląc na porcje, do właściwych pojemniczków, a następnie zamrażają w zamrażarce celem późniejszego użycia w chwili, kiedy nie ma nic innego "pod ręką".
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-20 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron - przepis zmodyfikowany, znaczy przerobiony na wege

Twoje zapiski: