spora cebula
2 ząbki czosnku
ok. 1/2 szklanki oleju do smażenia
2 spore listki laurowe
papryczka chili
1 łyżeczka imbiru sproszkowanego
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry (lub drugą łyżeczkę kurkumy)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, ugotować na bulionie warzywnym. Ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki, ugotować osobno.
Cebulę i czosnek posiekać, wrzucić do głębokiej patelni na rozgrzany olej. Liście laurowe spalić na ogniu, wrzucić do cebuli. Dodać papryczkę chilli i przyprawy.
Gdy soczewica będzie miękka, dodajemy ją do cebuli i podpiekamy do czasu, aż zrobi się papka. Dodajemy ziemniaki.
Wskazówki i uwagi:
Zamiast łyżeczki curry można dodać jedną więcej łyżeczkę kurkumy. W drugą stronę nie polecam, gdyż danie traci smak. Jeśli ktoś nie lubi ostrych potraw, papryczkę chilli należy wyjąć z patelni po 10-15 min.
Nadesłał(a) rudzia,
dnia: 2005-04-19 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: RI