Podawać z surówką, jeszcze nie mam pomysłu z jaką :P Jakieś sugestie?
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
kapusta (pół główki)
cebula (sztuk dwie)
natka pietruszki (może być suszona)
mąka sojowa - łyżka (da radę bez)
mąka kukurydziana
mąka grochowa albo jeszcze jakaś (nie koniecznie)
sól
pieprz ziołowy
ew. inne przyprawy - jakie kto lubi
sezam (można bez ale się rozwalają)
olej sojowy albo inny - do smażenia
Przygotowanie:
Kapuchę wrzucamy w osolony wrzątek i gotujemy do miękkości. W międzyczasie podsmażamy posiekaną cebulkę na oleju.
Ugotowaną kapuchę odcedzamy starannie, żeby było jak najmniej wody i przepuszczamy przez maszynkę po uprzednim pokrojeniu. Dodajemy cebulkę, pietruszkę, sól, pieprz i przyprawy jakie tam lubimy, mąkę sojową rozmieszaną w dwóch łyżkach wody i tyle mąki (głównie kukurydzianej, ale ja lubię też z grochową) żeby się dało formować kulki. Można dolać oleju.
Kulki obtaczamy w sezamie (ja lubię bez sezamu, ale się trudniej smaży), rozpłaszczamy na kotlety i smażymy na oleju. Mniam.
Nadesłał(a) Lilala,
dnia: 2005-04-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: własny inspirowany niewegańskim z jakiegoś kalendarza