puszka.pl - pysznie!

Placki z płatków owsianych i kefiru


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób (8 małych placków)

1 szklanka płatków owsianych
kefir (tyle, ile uznamy za stosowne)
1 jajko
2 łyżki mąki
olej do smażenia, np. z pestek winogron
+ np. mus jabłkowy do posmarowania

Przygotowanie:

Płatki owsiane namaczamy w wodzie. Namoczone mieszamy z kefirem, jajkiem i mąką, tak żeby przypominało to masę naleśnikową. Nakładamy kupki na patelnię z rozgrzanym olejem, po jakimś czasie odwracamy, tak żeby były przyrumienione.

Przekładamy na talerz, polewamy trochę kefirem i smarujemy musem (czy czym tam chcemy).

Wskazówki i uwagi:

Placki mogą się przy przewracaniu się rozpaść - zebrać wtedy do kupy i się nie przejmować :)
Nadesłał(a) ~nazija, dnia: Apr 12, 2005
Źródło/autor przepisu: Uroda 04/05, na podstawie książki Stevena G. Pratta i Kathy Matthews "Superdieta Rx, czyli 14 najzdrowszych produktów"

Twoje zapiski: