1 szklanka płatków owsianych
kefir (tyle, ile uznamy za stosowne)
1 jajko
2 łyżki mąki
olej do smażenia, np. z pestek winogron
+ np. mus jabłkowy do posmarowania
Przygotowanie:
Płatki owsiane namaczamy w wodzie. Namoczone mieszamy z kefirem, jajkiem i mąką, tak żeby przypominało to masę naleśnikową. Nakładamy kupki na patelnię z rozgrzanym olejem, po jakimś czasie odwracamy, tak żeby były przyrumienione.
Przekładamy na talerz, polewamy trochę kefirem i smarujemy musem (czy czym tam chcemy).
Wskazówki i uwagi:
Placki mogą się przy przewracaniu się rozpaść - zebrać wtedy do kupy i się nie przejmować :)
Nadesłał(a) ~nazija,
dnia: 2005-04-12 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Uroda 04/05, na podstawie książki Stevena G. Pratta i Kathy Matthews "Superdieta Rx, czyli 14 najzdrowszych produktów"