Kiszone ogórki
Krystyna: "Przekazuję sympatycznym wegetarianom wypróbowany i chwalony przez wszystkich moich znajomych przepis na kiszone ogórki. Życzę udanych przetworów i smacznego."
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ogórki
na 10 litrów wody:
- 40 dag soli
- 10 dag cukru
na słoik 0,9l:
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 duży baldachim kopru razem z częścią łodyżki
- chrzan (kawałeczek jak pół kciuka)
- 2 liście wiśni
- kawałek liścia z czarnej porzeczki
- listek selera
- pół liścia dębu
Przygotowanie:
Ogórki umyć i namoczyć na 4 godziny. Wodę z solą i cukrem zagotować i wystudzić.
Do słoików kłaść dodatki. Ogórki układać ciasno szypułkami do góry. Słoiki zalać wodą całkowicie i zakręcić.
Niech się kwaszą 3 dni. Jeśli ktoś nie ma zimnej piwnicy, to polecam włożyć słoiki do dużego garnka i zalać wodą do takiej wysokości, aby je można było później uchwycić przy wyjmowaniu, i potrzymać aż woda zacznie szumieć. Natychmiast wyjąć, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Jeśli jest dość chłodno, to można słoiki kwasić do 5-ciu dni. Po tym czasie pasteryzować lub wynieść do chłodnej piwnicy.
Wskazówki i uwagi:
Dla urozmaicenia zamiast liścia czarnej porzeczki i selera, można dodać świeżą paprykę lub liście winogron razem z owocami.
Twoje zapiski: