kartoflaki (ziemniaki)
groszek zielony (puszkkka hi lub inny)
czosnek
szczypiorek (taki dymkowy najlepiej)
bazylia
oregano
chilli
sól ziołowa
pieprz ziołowy
ew. kapinka oliwy z oliwek (ale dobrze smakuje bez)
Przygotowanie:
Kartoflaki gotujemy, najlepiej w łupinkach. Groszek wsypujemy do miseczki, czosnek szatkujemy (kroimy) lub przeciskamy przez przeciskacza czosnkowego, wodę zagotowujemy (letnia ma być, czyli na moment odstawiamy).
Teraz dodajemy przyprawy i ziółka... Następnie wszystko ugniatamy na masę... Na przykład widelcem... Po ugnieceniu dodajemy letnią wodę... To robi się bardziej jednolita konsystencja... O! I ugniatamy znów...:) I to tyle...
Wskazówki i uwagi:
Wszystko w ilości dowolnej. Proponuję więcej kartoflakuf zdecydowanie (ale jak kto lubi)... Czosnku sporo... ale jak kto lubi takosz...
Nadesłał(a) hello_kitty,
dnia: 2005-03-30 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.