puszka.pl - pysznie!

Bardzo ładne cebule faszerowane warzywami z boczniakami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 3 osób

6 dużych, jędrnych cebul

warzywa do farszu (proporcje według gustu):
brokuły
boczniaki
kapusta pekińska
żółta papryka
zielony groszek
ew. ziemniaki
ew. kalafior
zielone oliwki z migdałami

bulion warzywny
olej słonecznikowy do smażenia
sos sojowy ciemny
czosnek
majeranek
ew. bułka tarta do zasmażki
sos pomidorowy (najlepiej jednolity, bez kawałków pomidorów)

do przyozdobienia: listki kolendry lub oregano

Przygotowanie:

Wydrąż ostrożnie środki cebul - mają powstać z nich miseczki. Brokuły, boczniaki i kapustę podgotuj chwilę w bulionie.

Posiekaj paprykę i środki cebul, podsmaż je na oleju. Po chwili dodaj brokuły, groszek, pokrojone boczniaki i kapustę, wlej kilka łyżek bulionu i sosu sojowego i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dodaj przyprawy.

Na dnie każdej cebuli połóż po jednej oliwce z migdałem i wypełnij ją farszem. Całość można polać bułką tartą podsmażoną z margaryną/olejem.

Cebule zalej sosem pomidorowym i piecz przez 15-20 min. Można udekorować listkami kolendry lub oregano.

Wskazówki i uwagi:

Przed pieczeniem można lekko podgotować cebule, lecz grozi to rozpadnięciem się miseczki :)

Do farszu pasują też ziemniaki i kalafior.
Nadesłał(a) ~czerwona stopa, dnia: Mar 17, 2005
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: