2 szklanki soku, np. z czarnej porzeczki
1/2 szklanki wody
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej (kombinować w zależności od oczekiwanej konsystencji kisielu)
orzechy laskowe
słód (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Sok wlewamy do garnka i zostawiamy na małym ogniu. Do szklanki wlewamy wodę i dosypujemy mąkę, mieszamy. Gdy na soku zaczynają pojawiać się bąbelki, garnek zdejmujemy z ognia, mieszamy i dodajemy mąkę z wodą ciągle mieszając. Po dokładnym wymieszaniu (bez grudek i białych smug) wstawiamy na chwilę na mały/średni ogień aż kisiel zacznie bąblować.
W miseczkach umieszczamy orzechy:) Wlewamy kisiel i studzimy lub nie.
Wskazówki i uwagi:
Jeżeli ktoś lubi bardzo słodko, to po wlaniu soku należy dodać słód.
Taki kisiel można robić z każdego soku - każdy smak, soki kartonowe i własne etc.
Nadesłał(a) defu,
dnia: 2005-03-10 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.