Spaghetti z czarnymi i zielonymi oliwkami, chili i czosnkiem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
350-400 g spaghetti
100 g zielonych oliwek
40 g czarnych oliwek
4 strąki chili
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy do smażenia
sól
natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Spaghetti ugotować tradycyjnie "al dente" w dużej ilości osolonej wody. Oliwki odsączyć, usunąć z nich pestki (można kupić już bez pestek), następnie grubo posiekać. Strączki chili przekroić wzdłuż, umyć usuwając nasiona, miąższ pokroić w drobną kostkę. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć lub posiekać.
Na patelni rozgrzać silnie oliwę, udusić na niej oliwki, chili i czosnek, aż warzywa zmiękną i staną się lekko szkliste. Wymieszać je dokładnie z odcedzonym makaronem. W razie potrzeby dodać szczyptę soli według smaku.
Podawać danie mocno gorące, w razie potrzeby podgrzać. Dodatkowo przed podaniem posypać spaghetti drobno posiekaną natką. Smacznego!
Twoje zapiski: