Spaghetti alla carbonara wegeteriańskie [Spaghetti alla carbonara vegetale]
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
6 szt. kabaczków (cukinie)
1 cebula
1/2 papryki
1 liść kapusty
oliwa do smażenia
400 g spaghetti
2 jajka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
ew. ser żółty
Przygotowanie:
Wymyć i pokroić cieniutko warzywa, następnie przyrumienić je przez chwilę w rondlu na małej ilości oliwy rozpoczynając od cebuli, następnie dodając paprykę, liść kapusty i na końcu kabaczki. Po ich przysmażeniu dusić całość w otwartym rondlu, na małym ogniu ponad 15 minut.
W międzyczasie osobno gotujemy spaghetti "al dente". Do osobnego naczynia wybijamy jajka z dodatkiem szczypty gałki muszkatołowej.
Odcedzamy spaghetti, przekładamy do garnka w warzywami, dodajemy jajka i całość dokładnie mieszamy celem ścięcia się jajek (można to zrobić na włączonym małym palniku) dodając następnie pieprz do smaku.
Można podawać z tartym serem. Smacznego!
Twoje zapiski: