Marchewkada - jarzynowa potrawka z curry i czosnkiem
Nie toleruję i nigdy nie tolerowałam selera, jednak w tej potrawce świetnie komponuje się z resztą warzyw. Po prostu zmienia swoje oblicze ;-D
Marchewkada pyszna jest sama, z puree ziemniaczanym lub ryżem, ale można też jej użyć jako bazę do innego wielowarzywnego sosu lub wrzucić do niej podsmażone kotlety sojowe.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 2 osób
kilka dorodnych marchewek
1 duży seler
1 pietruszka (korzeń)
duża cebula
mała puszka przecieru pomidorowego
2 łyżeczki curry
3 ząbki czosnku
sól
czarny pieprz
łyżka oleju
Przygotowanie:
Marchewkę, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce z drobnymi oczkami, cebulę drobno posiekaj lub tez zetrzyj. Wrzuć do rondla wszystkie warzywa, wlej trochę wody i duś do miękkości.
W połowie duszenia dodaj przecier (może być mniej lub więcej, zależy od gustu), curry, czosnek, łyżkę oleju, posól i popieprz porządnie ;-)
Wskazówki i uwagi:
Nie próbujcie nawet dusić warzyw bez wody!!
Według mnie to przepis na dwie osoby, ale może jestem po prostu żarłoczna ;-D
Twoje zapiski: