Pieczone ziemniaczane talarki z sosem czosnkowym
Przepis może mało oryginalny, ale ziemniorki są bardzo tanie i bardzo smaczne, no a przy okazji tak proste do zrobienia, że po prostu nie da się tego zepsuć :) Moja ulubiona potrawa kiedy brakuje kasy :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
ziemniaki
olej
oregano lub kminek - jak kto woli :)
sos czosnkowy:
kostka białego serka
mleko
może być też śmietana
kilka ząbków czosnku (ja daję 3)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać ze skórki lub porządnie wyszorować i pokroić na plasterki (grubości około 1 cm). Wymieszać olej z oregano lub kminkiem i pędzelkiem posmarować ziemniaczki z obu stron. Włożyć do gorącego piekarnika, piec około 20-30 minut (aż zrobią się miękkie, złociste z lekko chrupiącą skórką).
W tym czasie rozmieszać serek z odrobiną mleka (można dodać trochę śmietany), wcisnąć czosnek, dodać sól i pieprz.
Twoje zapiski: