Makaron fusilli po sycylijsku - z pomidorowo-bakłażanowym sosem
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 3 osób
300 g makaronu fusili (takie spaghetti skręcone w sprężynkę)
1 nóżka selera naciowego
1 cebula
1 bakłażan
3 pomidory
1 czerwona papryka
szczypta pikantnej papryki (typu peperoncino)
oliwa z oliwek do smażenia
sól
Przygotowanie:
Podgrzać w rondlu 4 łyżki oliwy. Wrzucić seler w talarkach i pokrojoną cebulę, pozostawić razem celem przejścia zapachu. Dodać pokrojone w drobną kostkę bakłażana i pomidory. Następnie dodać pokrojoną w długie pasemka paprykę i szczyptę sproszkowanej pikantnej papryki. Posolić całość i gotować na małym ogniu (mieszając czasami) około pół godziny.
Na 10 minut przed końcem przygotowania sosu wrzucić do osolonej wody makaron i ugotować go "al dente". Po odcedzeniu makaron połączyć z przygotowanym sosem i... smacznego!
Wskazówki i uwagi:
W oryginalnym przepisie "Fusili alla Siciliana" występuje także kilka listków sałatkowej odmiany zielonego mleczu.
Twoje zapiski: