Diabelskie spaghetti [Spaghetti indiavolati]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 5 osób
500 g spaghetti (możliwie najcieńsze)
500 g pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
1 czerwona pikantna papryczka (peperoncino typu diabelska)
1 łyżka kaparów (nie solonych)
200 g czarnych oliwek
oliwa do smażenia
sól
nać pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Pierwszą czynnością jest podgrzanie w dużym rondlu sporej ilości oliwy wspólnie ze zmiażdżonym czosnkiem, który według własnego smaku i uznania można później usunąć lub pozostawić. Dodać następnie pomidory - należy pokroić je wcześniej w kostkę lub rozgnieść w sosie drewnianym widelcem na małe kawałki. Połączyć następnie z pikantną papryczką i kaparami (w całości) oraz z czarnymi oliwkami, które to oliwki należy pokroić wcześniej na drobne kawałki.
Całość należy gotować na małym ogniu aż do czasu otrzymania gęstej masy z której odparowała już prawie cała woda.
Otrzymaną, bardzo kolorową masą polewamy ugotowane "al dente" spaghetti i podajemy natychmiast po przygotowaniu.
Wskazówki i uwagi:
Warto spróbować i pozostawić wszystkie produkty do przygotowywanego sosu wspólnie (z pomidorami włącznie) na kilka godzin w pojemniku celem wzajemnego przejścia zapachów.
Twoje zapiski: