dowolne mrożone warzywka (mogą być same brokuły, może być mieszanka... do wyboru do koloru)
1/2 szklanki grysiku (kaszy manny)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Do ok.litra (lub więcej) wrzącej wody dodać warzywa i gotować do miękkości.
Następnie warzywa odcedzić(nie pozbywać się wywaru pod żadnym pozorem!) i zmiksować na gładką masę, wszystko wlać z powrotem do wywaru. Doprawić do smaku. Do całości dodać grysik, gotować do momentu, kiedy całość zgęstnieje.
Wskazówki i uwagi:
Idealnym dodatkiem są liście maggi (lubczyku).
Zupę można zamrozić i jeść odgrzewaną. Uważam, że to tak jak z bigosem - odmrażane smakuje lepiej...
Nadesłał(a) Kama,
dnia: 2005-01-04 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.