puszka.pl - pysznie!

Słodka zapiekanka ryżowa przekładana jabłkami i jogurtem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 1 osoby

1 torebka ryżu
2 słodkie jabłka
miód
cynamon
jogurt naturalny lub gęsta śmietana
płatki migdałowe
kropelka oleju słonecznikowego do wysmarowania formy

Przygotowanie:

Gotujemy ryż.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jeśli jabłka były bardzo soczyste, odlewamy sok. Dodajemy miód i cynamon.

Małe naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Na dno kładziemy warstwę ryżu, na ryż dajemy warstwę jogurtu i na to utarte jabłka, i znowu smarujemy jogurtem... następnie znowu ryż, jogurt, jabłka, jogurt, ryż... Ostatnią warstwą jest ryż z płatkami migdałowymi posypany cynamonem.

Naczynie wkładamy do piekarnika i podgrzewamy 10-15 minut.
Nadesłał(a) hewen, dnia: 2004-12-28 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: