300 g makaronu
500 g szparagów
300 g pomidorów świeżych lub z puszki
1 ząbek czosnku
opcjonalnie: 1/2 czerwonej pikantnej papryczki (peperoncino) lub odrobina ostrej papryczki z proszku
4 łyżki oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
1. Oczyścić i umyć szparagi, odkroić ich górną część z kwiatem, pozostałą resztę pokroić w drobniejsze kawałki.
2. Ugotować pokrojone szparagi na parze lub w małej ilości posolonej wody tak, żeby nie były bardzo miękkie (max. 10 minut), następnie odcedzić. Ja preferuję na parze.
3. Umyć pomidory i pokroić w drobną kostkę. Można też użyć pomidory z puszki - wtedy lepiej kupować te bez skórki.
4. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać roztarty czosnek i ostrą papryczkę, lekko podsmażyć.
5. Dodać ugotowane szparagi i pomidory. Jeśli używamy paprykę w proszku, to dodajemy ją teraz. Dusić do czasu, aż sos zgęstnieje.
6. W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron "al dente" odcedzić i dobrze wymieszać z gotowym już sosem.
Natychmiast podawać. Smacznego!!!
Wskazówki i uwagi:
Nawet jeśli nie lubicie ostrych potraw (ja nie lubię), to polecam dodanie chociaż odrobiny ostrej papryczki. Dosłownie na czubek noża. Świetnie podkręca sos pomidorowy :)
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: na podstawie Serwis Makaron