Pasta do chleba z soczewicy, słonecznika i sezamu
Najlepiej smakuje na chlebie słonecznikowym ze świeżymi warzywami (ogórek, rzodkiewka, pomidor).
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
miarka soczewicy zielonej
miarka soczewicy czerwonej
miarka słonecznika
miarka sezamu
ew. trochę ciecierzycy
olej lub masło
oliwa z oliwek, najlepiej zimnotłoczona
sól
ew. pieprz
ew. kolendra
Przygotowanie:
Zagotowujemy wodę z małą ilością soli. Dolewamy łyżkę oleju (lub masła), wrzucamy zieloną soczewicę. Po ok. 5 minutach dorzucamy soczewicę czerwoną, słonecznik i sezam. Gotujemy ok 15 min.
Odcedzamy (wywar zostawiamy - trochę dolewamy do ziaren, a z reszty można zrobić np.zupę 0_o). Czekamy aż wszystko wystygnie, dolewamy kilka łyżek oliwy (i wywaru) i traktujemy blenderem.
Można dodać pieprzu i soli lub kolendry.
Twoje zapiski: