zielony długi ogórek, albo nawet 2 :)
kilka czarnych oliwek
opakowanie sera feta
ząbek czosnku
szczypta pieprzu
szczypta oregano
2-3 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
w wersji urozmaiconej :)
+ mały pomidor
+ pół puszki kukurydzy
Przygotowanie:
Ogórka obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miseczki. Oliwki w plasterki i dodajemy do ogórka. Jeśli decydujemy się na pomidora, to przelewamy go wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Razem z kukurydzą wrzucamy do miseczki.
Fetę też kroimy w kostkę, ale większą niż ogórka, i dodajemy do całości. Doprawiamy przetartym czosnkiem, pieprzem i oregano. Na końcu mieszamy ze śmietaną lub jogurtem. I do lodówki.
Wskazówki i uwagi:
Świetnie smakuje z ciepłym chlebkiem pita.
Uwaga! Sałatka puści w lodówce dużo sosu, który jest pyszny :) Polecam maczać w tym pitę.
Nadesłał(a) hewen,
dnia: 2004-12-17 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Coś podobnego, ale nie wegetariańskiego, podają czasami w pizzeriach. Ja to przerobiłam na wege.