makaronik z sosikiem całkiem dobry, szybki i tani ;)
a przepis pochodzi z mojej kuchni.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
-makaron świderki, wstążki, kolanka, muszelki, do wyboru... (najlepiej Lubella)
-1/4 kostki masła
-pieczarki (ok.2-3 na osobę)
-1/2 kostki bulionu warzywnego lub troszkę jarzynki
-pieprz, papryka do smaku
-koncentrat pomidorowy (tak ze 2 łyżki)
-troszkę startego, ciągnącego się po rozpuszczeniu sera
-fix do spaghetti (najlepiej bolognese, ale może być też napoli)
-szklanka przegotowanej wody
Przygotowanie:
-nastawiamy wodę na makaron; jak już zacznie porządnie bulgotać to solimy i wsypujemy tyle makaronu, ile nam potrzeba;gotujemy niby zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, ale naprawdę to trochę dłużej (ja gotuję ok.10 min)
-gdy makaron się gotuje, do rondelka wrzucamy masło, pokrojone w plasterki pieczarki i dusimy, podlewając wodą, aż będą miękkie i niesurowe,
-dodajemy bulionik warzywny lub trochę jarzynki i dusimy jeszcze chwilkę,
-potem wrzucamy koncentrat pomidorowy, podlewamy wodą, mieszamy bardzo dokładnie i dusimy chwilkę,
-na sam koniec wsypujemy troszeczkę fixu, ale nie za dużo, bo nie będzie smaczne, dolewamy resztę wody, mieszamy żeby nie było grudek, gotujemy razem chwilkę,
-gdzieś w międzyczasie pieprzymy i papryczkujemy, jak ktoś lubi to może dodać chili, będzie ostrzejsze ;)
-odcedzamy makaron, mieszamy z sosikiem, posypujemy serem
-smacznego ;)
Wskazówki i uwagi:
nie wiem... jak do tej pory, wszystkim smakowało... a przynajmniej tak mówili ;)
Twoje zapiski: