puszka.pl - pysznie!

Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

400 g spaghetti (najgrubsze, czyli vermicelli)
1 dojrzała cytryna (najlepiej z grubą skórką)
1 ząbek czosnku
50 g masła
100 g słodkiej śmietany
50 g tartego sera parmezan
sól

Przygotowanie:

Po umyciu i wyparzeniu (koniecznie!) cytryny należy zetrzeć na tarce (takiej jak ta do placków ziemniaczanych) tylko jej zewnętrzną, żółtą skórkę. Startą masę umieszczamy w rondlu razem z czosnkiem, masłem i połową śmietany. Przyrumieniamy całość na małym płomieniu mieszając co jakiś czas.

Spaghetti "Vermicelli" gotujemy "al dente". Odcedzamy i umieszczamy w rondlu, w którym znajduje się już wcześniej przygotowany sos. Mieszając dodajemy pozostałą część śmietany. Całą wymieszaną masę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, a następnie serwujemy posypane startym parmezanem. Smacznego!

Wskazówki i uwagi:

Danie nie jest wskazane dla osób posiadających nadkwasowość żołądka.
Nadesłał(a) pat, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: