Spaghetti z cytryną [Vermicelli al limone] a właściwie śmietanowo-cytrynowym sosem
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
400 g spaghetti (najgrubsze, czyli vermicelli)
1 dojrzała cytryna (najlepiej z grubą skórką)
1 ząbek czosnku
50 g masła
100 g słodkiej śmietany
50 g tartego sera parmezan
sól
Przygotowanie:
Po umyciu i wyparzeniu (koniecznie!) cytryny należy zetrzeć na tarce (takiej jak ta do placków ziemniaczanych) tylko jej zewnętrzną, żółtą skórkę. Startą masę umieszczamy w rondlu razem z czosnkiem, masłem i połową śmietany. Przyrumieniamy całość na małym płomieniu mieszając co jakiś czas.
Spaghetti "Vermicelli" gotujemy "al dente". Odcedzamy i umieszczamy w rondlu, w którym znajduje się już wcześniej przygotowany sos. Mieszając dodajemy pozostałą część śmietany. Całą wymieszaną masę pozostawiamy pod przykryciem jeszcze przez kilka minut, a następnie serwujemy posypane startym parmezanem. Smacznego!
Wskazówki i uwagi:
Danie nie jest wskazane dla osób posiadających nadkwasowość żołądka.
Twoje zapiski: