puszka.pl - pysznie!

Ruskie pierogi z tofu lekko zakwaszonym cytryną


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

farsz:
ok. 750 g ziemniaków
ok. 300 g tofu naturalnego
cytryna (lub kwasek cytrynowy)
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól
pieprz

ciasto:
2 szklanki mąki białej
3/4 szkl. mąki razowej (lub użyć tylko białej)
odrobina oleju/oliwy
ciepła woda
+ sól do osolenia wody

Przygotowanie:

Farsz: Ziemniaki ugotować w łupinach, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Tofu pokruszyć i zakwasić sokiem z cytryny (kwaśność białego sera). Ziemniaki obrać, rozgnieść i dodać do tofu. Podsmażyć na złoto pokrojoną w drobną kostkę cebulkę i dodać do reszty farszu. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto: Połączyć mąki, zagnieść z ciepłą wodą i odrobiną oliwy na ciasto (takie, żeby się nie kleiło za bardzo). Wałkować na placki grubości ok 3 mm i wg uznania kroić na kwadraty, prostokąty czy koła i sklejać pierogi. Wrzucać na wrzącą, osoloną wodę, gotować od wypłynięcia ok. 5 min.

Wskazówki i uwagi:

Można podawać z podsmażoną cebulką i surówką albo roztopioną margaryną. Można też użyć tylko mąki białej i wtedy będzie to wersja "domowa". Kiedy zrobiłam je pierwszy raz, nikt nie poznał, że pierogi są z tofu:)
Nadesłał(a) ~sue, dnia: 2004-11-27 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: