puszka.pl - pysznie!

Zupa z zielonej soczewicy z grzybkami

Podpatrzona u znajomej, ale jej obecna wersja, a zwłaszcza wariant z kapustą + dodatek glona - wymyślony przez mnie.
Gdy damy więcej czosnku będzie ostrzejsza i bardziej wytrawna. Można podawać z razowym makaronem lub chlebem.



Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

1/2 szklanki soczewicy zielonej
1 mała cebula lub 1/8 główki małej kapusty białej
1 ząbek czosnku
2 grzybki shitake lub suszone prawdziwki
sos sojowy lub sól
kawałek glona wakame (niekoniecznie)

Przygotowanie:

1/2 szklanki zielonej soczewicy płuczemy. W małym lub średnim garnku zagotowujemy wodę razem z pokruszonym kawałkiem glona (centymetr). Osobno namaczamy grzyby w gorącej wodzie przez 15 min.

Do wrzątku wrzucamy soczewicę (nie musimy wcześniej moczyć), pokrojoną cebulkę lub kapustę, czosnek pokrojony w plasterki, grzybki. Dodajemy sosu sojowego lub soli do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez. ok. 15 minut (gdy grzyby i soczewica są miękkie).

Wskazówki i uwagi:

Uwielbiana przeze mnie, pyszna w smaku, energetyczna zupa, w okresie zimowym może stanowić doskonałe, rozgrzewające śniadanie lub lancz. Mimo nieciekawego wyglądu naprawdę warto się do niej przekonać. Glon dodaje składników mineralnych. Gdy ktoś chce, aby była jeszcze bardziej syta, może dodać pęczaku lub razowego makaronu.
Nadesłał(a) ~margotka, dnia: Nov 22, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: