400 gr. makaronu (typu rurki)
1-2 żółte papryki
1 ząbek czosnku
300 gr. przecieru pomidorowego
100 gr. zielonych oliwek
nać zielonej pietruszki
olej
masło
sól
pieprz
tarty ser pikantny
Przygotowanie:
Opiec całą paprykę w piekarniku lub nad płomieniem, ściągnąć skórkę, otworzyć i usunąć pestki, a następnie pokroić w podłużne paseczki.
Przyrumienić czosnek na oleju oraz maśle, a następnie połączyć z przecierem pomidorowym oraz papryką. Przyprawić wg. smaku solą oraz pieprzem, gotować przez następne 30 minut.
Na 5 minut przed końcem gotowania wrzucić pokrojone w drobne kawałki oliwki oraz drobno posiekaną nać zielonej pietruszki.
Makaron ugotować "al dente" odcedzić i połączyć z sosem, dodać tarty ser pikantny i dokładnie wymieszać. Smacznego!
Nadesłał(a) pat,
dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)