puszka.pl - pysznie!

Cukinia smażona w "jajku-len" i bułce tartej


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

cukinia
mielony len (siemię lniane) - 2 łyżeczki czubate
bułka tarta
olej do smażenia

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plastry około 1cm grubości.

Przygotowanie "jajka":
Len z wodą (około 0,5 szklanki). Miara może być niedokładna, chodzi o to, aby uzyskać konsystencję białka z jajka :). Następnie włożyć do mikrofali lub na gaz, żeby się zagotowało.

W takim "jajku" zamoczyć plastry cukinii, a następnie obtoczyć w bułce tartej i włożyć na rozgrzany olej.

Smacznego :)

Wskazówki i uwagi:

Mielony len jest używany jako substytut jajka w wielu innych przepisach. Na przykład do zrobienia najprawdziwszego majonezu (przepis PO ANGIELSKU).
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2004-10-23 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: