bułka tarta do wysypania formy
2 kromki wczorajszego chleba
oregano
Przygotowanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Pory umyć i pokroić. W 1/2 szkl. mleka rozrobić łyżkę mąki.
W garnku rozgrzać oliwę, na niej stopić masło, wrzucić pory, smażyć przez chwilę. Dodać groszek, wlać połowę mleka (bez mąki), zamieszać, wlać drugą połowę mleka z mąką (cały ten taniec po to, żeby się kluchy nie zrobiły). Dodać połowę utartego żółtego sera i mieszać co jakiś czas, czekając, aż zacznie trochę bulgotać i zagęści się. Dodać natkę pietruszki, posolić, popieprzyć.
Formę lub naczynie żaroodporne (ja piekłam tym razem w zwykłej blaszanej formie do ciasta) posmarować masłem, posypać lekko bułką tartą. Makaron dokładnie wymieszać z groszkowym sosem i przełożyć do formy. Dwie kromki chleba okroić ze skórki, posmarować lekko z dwóch stron masłem, pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu. Posypać resztą sera i oregano. Zapiekać 30 minut w 180°C.
Nadesłał(a) Marta Jermaczek,
dnia: 2004-09-24 00:00:00.0
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.