Makaron smażony z jajkami [Maccheroni con le uova]
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 4 osób
400 g makaronu rurki (tortiglietti lub maccheroni)
80 g masła
3 jajka
4 łyżki startego parmezanu
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej natki do posypania
Przygotowanie:
W dużej ilości osolonej wody ugotować makaron. W między czasie do miseczki wybić jajka, dodać parmezan, sól, pieprz i dobrze wymieszać.
Na dużej patelni rozpuścić masło. Odcedzić ugotowany "al dente" makaron i wyłożyć na patelnię z gorącym masłem, dodać jajka i smażyć przez chwilę na małym ogniu (do ścięcia się jajek) ciągle mieszając. Odstawić, posypać posiekaną natką i podawać natychmiast po przygotowaniu. Smacznego !!!
Twoje zapiski: