Makaron rurki z kalafiorem [Maccheroni con cavolfiore]
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
350 g makaronu
1 mały kalafior
ew. 3 łyżki startego owczego sera do posypania
sos pomidorowy:
400 g świeżych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżki posiekanej natki
4 łyżki oliwy do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
W dużym garnku wstawić wodę. Gdy się zagotuje, posolić i wrzucić umyty i podzielony na różyczki kalafior. W połowie gotowania, gdy kalafior jest jeszcze twardy, dodać makaron.
W między czasie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć przez 2 minuty posiekany czosnek z natką. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, sól, pieprz i gotować aż sos zgęstnieje.
Odcedzić ugotowany "al dente" makaron z kalafiorem i połączyć z gotowym już sosem pomidorowym. Dobrze wymieszać i ew. posypać startym owczym serem. Podawać na gorąco. Smacznego!
Twoje zapiski: