puszka.pl - pysznie!

Sierpniowa zapiekanka ziemniaczana


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 6 osób

1 kg małych ziemniaków
3 duże cebule
1 mała cukinia
2 marchewki
2 pomidory obrane ze skórki
2 jajka
150 g utartego sera żółtego
2 ząbki czosnku
2 kromki pokruszonego drobno chleba
natka pietruszki
trochę masła
gałka muszkatołowa świeżo utarta
pieprz
sól
łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Ziemniaki wyszorować, gotować 15 minut w osolonej wodzie. Nastawić piekarnik na 200 stopni. W tym czasie pokroić cebulę w krążki, cukinię w cieniutkie plasterki, marchew utrzeć na grubej tarce. Ziemniaki odcedzić, trochę
ostudzić pod strumieniem zimnej wody, pokroić na plasterki. Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ziemniaki, cebulę, cukinię, marchew, co jakiś czas posypując lekko solą, pieprzem, może odrobiną tartego sera. Jajka roztrzepać z pieprzem, solą i kurkumą, polać zapiekankę. Ułożyć pokrojone w plastry pomidory. Zmieszać pokruszony chleb, tarty ser i marchewkę, posiekaną natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek oraz gałkę muszkatołową,
posypać po wierzchu. Na wierzchu mozna też położyć trochę wiórków z masła. Piec 30-50 minut (po 30 minutach cebula jeszcze jest trochę krucha, a cukinia al dente, po 50 wszystko jest już naprawdę miękkie, zresztą pewnie zależy od piekarnika). Dobre z piwem :)
Nadesłał(a) Marta Jermaczek, dnia: Aug 23, 2004
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: