puszka.pl - pysznie!

Lasagne wegetariańskie z kabaczkiem, pieczarkami, fasolką szparagową i beszamelem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

350 g makaronu lasagne
300 g kabaczków
300 g pieczarek
1 cebula
250 g fasolki szparagowej
2 kostki bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
sól
pieprz
100 g tartego sera parmezan

500 g sosu beszamelowego:
50 g masła (lub olej/oliwa)
50 g mąki
3/4 litra mleka
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokroić kabaczki w plasterki i wrzucić na kilka minut na gotującą się wodę, następnie odcedzić. Fasolkę pokroić w kawałki i ugotować tak, żeby nie była bardzo miękka.

Na dużej patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną drobno cebulę, dodać umyte i pokrojone pieczarki. Gdy pieczarki są prawie gotowe, dodać kabaczki, fasolę, kostki bulionu i dobrze wymieszać, doprawić pieprzem i solą.

Przygotować sos beszamelowy - zrobić zasmażkę z masła i mąki, dodawać małymi porcjami gotujące się mleko, mieszać, doprawić, gotować 10 min.

Wysmarować oliwą żaroodporne naczynie, ułożyć warstwę ugotowanych "al dente" płatów lasagnii, wyłożyć część przygotowanych warzyw, polać sosem beszamelowym i posypać parmezanem. Układać następne warstwy aż do wyczerpania produktów. Ostatnią warstwą powinna być warstwa sosu beszamelowego i sera parmezan.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec przez około 30 minut. Smacznego!
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-08-22 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Serwis Makaron (już nie istnieje)

Twoje zapiski: