Smażony kalafior z sosem jogurtowym
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
kalafior
sól
cukier
jajko
bułka tarta
oliwa do smażenia
sos:
jogurt naturalny
czosnek
koperek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy ok. 3 min. (ale nie więcej niż 5 min.) w osolonej i ocukrzonej wodzie. Dokładnie go osączamy na durszlaku, dzielimy na różyczki, obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor na możliwie najmniejszej ilości oliwy. Ja po zdjęciu go z patelni kładę go jeszcze na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie robimy sos: do jogurtu dodajemy wyciśnięty czosnek, posiekany koperek, sól i pieprz (w ilościach w/g uznania) i mieszamy. Kalafior możemy polać sosem lub podać sos w oddzielnej miseczce i maczać w nim kalafiora.
Twoje zapiski: